Які види профнастилу бувають?

Які види профнастилу бувають?

Профнастил – найбільш затребуваний матеріал у будівництві. Завдяки оптимальному поєднанню експлуатаційних властивостей та доступної ціни цей легкий, але водночас міцний та надійний матеріал швидко завоював популярність на будівельному ринку і навіть у вік нових технологій не здає своїх позицій. Сфера застосування профнастилу є досить широкою. Він використовується для монтажу покрівлі, облаштування огорож та парканів, обшивки балконів, фасадного облицювання, будівництва швидкомонтованих споруд, складів, ангарів, каркасних конструкцій, що робить профнастил універсальним будівельним матеріалом.

 

Вважається, що перший профільований лист із заліза було створено 1829 року британським інженером Генрі Палмером. Він запатентував технологію виробництва таких листів, а незабаром профнастил почав застосовуватися у всьому світі як матеріал для швидкого будівництва тимчасового житла. Профнастил дуже зручно використовувати при будівництві житлових будинків і промислових будівель, особливо враховуючи велику різноманітність цього будматеріалу.

 

Профнастил виготовляється з рулонної оцинкованої сталі методом холодного прокату на спеціальних профілезгинальних верстатах, в результаті чого сталевий лист набуває хвилясту, П-подібну або трапецієподібну форму. Хвилі профнастилу можуть бути різної висоти, а сам профільований лист з оцинкованої сталі може додатково покриватися полімерним покриттям для захисту від корозії.

 

Як бачите, профнастил відрізняється за призначенням та конструктивними особливостями. Давайте детальніше розберемо кожен із пунктів, щоб зрозуміти, які види профнастилу бувають.

 

КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОФНАСТИЛА ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ

 

Класифікувати профнастил можна за кількома принципами. Перше, на що варто звертати увагу при виборі профнастилу – призначення. Залежно від застосування профнастил ділять на три категорії:

  • стіновий (фасадний);
  • покрівельний;
  • несучий.

 

Стіновий профнастил (ПС) має товщину 0,4-0,45 мм. Гофровані сталеві листи відрізняються низькою вагою та невеликою висотою ребра. Використовується такий металопрофіль для обшивки фасаду, зведення парканів та огорож, створення знімної опалубки, облицювання стін всередині будівлі, спорудження міжкімнатних перегородок та конструкцій, які не передбачають великих навантажень на корпус. Паркан з профнастилу добре витримує вітрові навантаження, а фасад з профнастилу протягом тривалого часу надійно захищає зовнішні стіни будівлі від негативного впливу навколишнього середовища.

 

               

 

Покрівельний профнастил (ПК) має товщину від 0,45 до 0,7 мм, а висота гофри може становити від 2 до 10 см. Покрівельний профнастил використовується для монтажу скатної покрівлі, облаштування навісів та козирків. Профнастил для покрівлі володіє підвищеною жорсткістю та високими опорними властивостями завдяки додатковим ребрам, тому підходить для різних типів покрівлі, навіть з великими відстанями між балками. Спеціальна геометрія листів забезпечує герметичність стиків, що гарантує тривалий термін служби всієї покрівлі, кроквяної системи та шару покрівельного утеплювача. Крім того, покрівельний профнастил мінімально навантажує стіни, фундамент та перекриття будинку у порівнянні із звичайним азбестоцементним шифером або глиняною черепицею.

 

               

 

Несучий профнастил (Н) характеризується великою товщиною (0,7-1,2 мм) і високою гофрою (7,5-10 см). Конструкційний профнастил має спеціальні профільні борозенки для вищої жорсткості та міцності. Такий профільований металевий лист використовується для монтажу вентильованих фасадів, створення великогабаритних перекриттів або як додатковий шар під монолітну чи бетонну заливку.

 

[фото]               

 

Вибір конкретної марки профнастилу здійснюється індивідуально, відповідно до умов експлуатації та конструктивних особливостей об'єкта. Основним критерієм вибору профнастилу є товщина. Чим товстіший металопрофіль і чим більша висота ребер, тим міцніший та стійкіший він до механічних впливів і тим вища його несуча здатність. Однак, зі збільшенням товщини зростає й вага профнастилу. Це необхідно передбачити при проектуванні кроквяної системи покрівлі або каркасу огорожі.

 

ВИДИ ДЕКОРАТИВНОГО ПОКРИТТЯ ПРОФНАСТИЛУ

 

Інший критерій, за яким класифікують профнастил – це вид захисного покриття. Найбюджетнішим варіантом є цинк, але й прослужить він недовго. Максимальний термін експлуатації не перевищує 10-15 років, через що оцинкований профнастил застосовується виключно для тимчасових будівель.

 

Більш довговічним вважається гофрований лист з покриттям із суміші цинку (43%) та алюмінію (55%). Алюмоцинкове покриття має хороші світловідбивні здібності та більш стійке до корозії, ніж звичайне оцинковане. Профнастил алюмоцинк (Al-Zn) використовують при будівництві ангарів, гаражів та складів. Приблизний термін служби профнастилу з покриттям складає близько 30 років.

 

Найбільш довговічним вважається полімерне покриття. Воно підвищує термін служби металопрофілю до 50-60 років. Як декоративно-захисне покриття профнастилу найчастіше використовують:

  • поліестер (РЕ);
  • пурал (Pural);
  • пластизол (PVC);
  • полідифторіонад (PVF);
  • прінтек (Printech).

 

Поліестер – найпоширеніший вид полімерного покриття профлиста. Він надійно захищає метал від вологи та корозії, але боїться механічних пошкоджень, тому транспортування та монтаж профнастилу слід проводити з особливою обережністю. Гофраліст з поліестеровим покриттям доступний на замовлення в глянсовому (25 мкм) та матовому (35 мкм) виконанні.

 

Пурал є хімічною сполукою поліуретану та поліаміду. Таке покриття має товщину 50 мікрон і доступне в глянсовому (Pural) та матовому (Pural Matt) варіанті. Структуроване покриття Pural вважається більш надійним та стійким до ультрафіолетового випромінювання, не утворює тріщин навіть у місцях повного загину, ефективно захищаючи металопрофіль від будь-яких погодних умов. Профнастил Пурал або Пурал Матт найчастіше застосовується в промисловому будівництві, а також в агресивних середовищах, наприклад, на морському узбережжі.

 

Пластизол – це м'яке полімерне покриття з ПВХ (полівінілхлориду) та пластифікаторів. Воно має рельєфну поверхню – тиснення, що імітує шкіру або штрихову насічку, яке не дає сонячних відблисків. Пластизол наноситься на поверхню сталевого листа завтовшки 175-200 мкм. Такий солідний шар допоможе витримати удари та уникнути подряпин. Але є й недоліки: нестійкість до перепадів температур та вицвітання на сонці.

 

Полідифторіонад – це суміш полівінілхлориду (ПВХ) та акрилу, що має високу стійкість до хімічної та високотемпературної дії. Товщина такого кольорового полімерного покриття коливається в межах 40-75 мкм.

 

Printech – найновіше покриття з усіх представлених. Його особливість полягає у можливості нанести різні малюнки методом офсетного друку, які імітуватимуть зовнішній вигляд природного каменю, дерева або цегляної кладки. Профнастил під дерево, камінь або цеглу стане чудово підійде для монтажу покрівлі, оздоблення фасаду будинку, для будівництва парканів та декоративних огорож. Паркан з профнастилу з малюнком під дерево навіть з відстані 2-3 метри виглядає як дерев'яний паркан зі струганих дощок. На поверхні видно сучки та текстуру дерева, навіть чіткіше, ніж на справжній дошці. Крім оригінального зовнішнього вигляду, покриття Прінтек надає металопрофілю стійкості до корозії, перепадів температур, вицвітання та впливу хімічних речовин.

 

               

 

ДЕ ДЕШЕВО КУПИТИ ПРОФНАСТИЛ В УКРАЇНІ?

 

Купити профнастил в Вінниці Ви можете в інтернет магазині bud-inteh.com. Для цього Вам необхідно оформити онлайн заявку або зателефонувати нам за номером, вказаним у контактах. Наш спеціаліст підкаже Вам актуальну вартість профнастилу, виконає розрахунок профнастилу на Ваш об'єкт та допоможе підібрати всі необхідні комплектуючі для профнастилу (планки та шурупи).

 

Виготовлення профтастилу на замовлення здійснюється в будь-якому кольорі згідно шкали RAL. Ми напряму співпрацюємо з заводом виробника, тому на нашому сайті встановлено вигідну ціну за м2 профнастилу. Крім того, продаж профнастилу можливий оптом і в роздріб, залежно від об'єму.

 

Забрати покрівельний або фасадний профнастил Ви можете самостійно зі складу Буд-Інтех в м. Вінниця або замовити профнастил з доставкою по Україні: в Київ, Житомир, Рівне, Чернігів, Суми, Черкаси, Тернопіль, Луцьк, Хмельницький, Львів, Івано-Франківськ, Ужгород, Чернівці, Одесу, Запоріжжя, Полтаву, Миколаїв, Кривий Ріг, Харків чи інший населений пункт.

 

Потрібен якісний профнастил від виробника? Звертайтесь до компанії Буд-Інтех! Ми маємо всі види профнастилу – великий вибір металопрофілю для будь-яких будівельних робіт!

474

Спасибо мы Вам перезвоним в ближайшее время!

Введите ваши контакты