Як вибрати горищні сходи для будинку?

Як вибрати горищні сходи для будинку?

Сьогодні сучасні дачні та приватні будинки мають мансарду, яку часто обладнають в кімнату відпочинку з видом на сад або у зручний, тихий кабінет. Тому важливо забезпечити безпечний, постійний доступ до експлуатованого горища, в зв'язку з чим власник котеджу стикається з проблемою, – які сходи використовувати для доступу на другий поверх?

 

Стаціонарні міжповерхові сходи коштують дорого, та й для їх установки не завжди в будинку є достатньо місця. Використовувати драбину – це «минуле століття», так як виглядає вона у приміщенні не особливо естетично. До того ж, якщо в будинку є діти, то вони можуть травмуватися, випадково перекинувши драбину на себе під час ігор.

 

Оптимальний вихід з цієї проблеми – купити горищні сходи! Вони забезпечують вільний доступ на мансарду, при цьому не займають зайвого простору та гармонійно вписуються в дизайн кімнати. А до всього іншого, є достатньо надійними, міцними та довговічними.

 

Давайте тепер розберемося, як вибрати горищні сходи або ж іншими словами – на що звертати увагу при покупці мансардних сходів для заміського будинку.

 

МАТЕРІАЛ ДЛЯ СХОДІВ

 

Сходи на горище можуть бути:

  • дерев'яними;
  • металевими;
  • комбінованими.


Дерев'яні сходи на горище виготовляються, як правило, з масиву сосни, яка на етапі виробництва проходить спеціальну обробку для запобігання розшаровування.

 

Металеві сходи для мансарди виготовляються з алюмінію або анодованої стали й для захисту від корозії в заводських умовах покриваються порошковою фарбою, яка не містить небезпечних речовин (свинцю, кадмію).

 

Комбіновані сходи для даху часто мають бічні напрямні з профільованої труби, а їх східці та короб виконані з дерева.

 

                          

Фото – 1) дерев'яні сходи; 2) металеві сходи; 3) комбіновані горищні сходи

 

Вибір матеріалу сходів – це справа суто індивідуальна. Хтось любить тепло натуральної деревини, хтось нововведення алюмінієвих конструкцій, а хтось міцність перевірених залізних виробів.

 

Якщо Ви віддасте перевагу металевим або комбінованим стельовим сходам, то слід пам'ятати, що їх залізні елементи вимагають трепетного догляду – періодичної зачистки, фарбування, змащування. В іншому випадку, з часом сходи втратять свій гарний вигляд і почнуть скрипіти при розкладанні.

 

Дерев'яні стельові сходи Ви завжди зможете відтонувати або пофарбувати під стиль та колір внутрішнього простору. Але не варто забувати, що виріб з дерева більш вразливий до впливу вологи, тому після фарбування слід обробити поверхню спеціальним складом, який захистить її від гниття, цвілі та комах.

 

ВИДИ СХОДІВ ДЛЯ МАНСАРДИ

 

Мансардні сходи за типом конструкції діляться на три види:

  • складні (розкладні);
  • висувні (розсувні);
  • ножичні.


Складні горищні сходи являють собою трисекційну, 4-х або 5-ти секційну конструкцію, яка легко складається, утворюючи невеликий блок для компактного зберігання під стелею. Щоб розкласти такі сходи, необхідно за допомогою дерев'яної жердини з пластиковим гачком потягнути за кільце замка, яке розташоване на кришці люка. Потім розкласти секції одна за одною (починаючи з нижньої) і опустити сходи на підлогу. Щоб закрити сходи, слід послідовно скласти секції на кришку і підштовхнути кришку вгору до короба, й вона автоматично закриється на засувку.

 

Горищні сходи ножичного типу виглядають вельми незвично і цікаво, відрізняються компактністю та можливістю зміни кута нахилу. Ножичні сходи розкладаються за принципом «гармошки», шляхом розтягування до робочого стану. Фіксація сходів здійснюється за допомогою пружинного упору, який не дає їм мимовільно складатися.

 

Висувні горищні сходи складаються з двох секцій, друга секція якої має довжину в два рази більшу, ніж у першої, тому при їх монтажі слід врахувати, що на верхньому поверсі має бути додатковий простір, щоб в складеному стані друга довга секція могла вільно розміститися там. А ось з відкриттям розсувних сходів немає ніяких складнощів – потрібно просто потягнути за нижню сходинку, а щоб їх прибрати досить підштовхнути нижню сходинку вгору, і вона повинна сама скластися на кришці.

 

                          

Фото – 1) складні сходи, 2) ножичні горищні сходи, 3) висувні сходи

 

Тип сходів визначає максимальний винос, або, іншими словами, «виліт», який потрібно враховувати, якщо підйомні сходи будуть встановлені ​​в невеликому приміщенні. Адже дуже важливо, щоб при відкритті сходів не впиралася в стіну, двері, меблі або інший предмет, а доступ до них завжди залишався вільним.

 

Стандартний «виліт» сходів для горища становить 135 сантиметрів. Якщо Ви маєте обмежений простір для розкладних сходів, варто звернути увагу на моделі з металу, обладнані ножничною системою складання.

 

КОНСТРУКЦІЯ СХОДІВ

 

Кінцева ціна горищних сходів залежить не тільки від матеріалу, кількості секцій, а й від особливостей конструкції, які зумовлюють безпеку мешканців будинку, теплозбереження приміщення та комфорт при експлуатації.

 

Висота приміщення

Важливим фактором при підборі сходів для мансарди є висота приміщення (з урахуванням чистової обробки). Залежно від цього, є сходи стандартної висоти – до 280 см, подовжені – до 335 см або компактний варіант – до 265 см.

Буває, що жоден з представлених варіантів сходів не підходить по висоті. В такому випадку дерев'яні сходи на дах можна легко вкоротити, підрізавши нижню секцію на необхідну Вам висоту, а модель ножичного типу, навпаки, подовжити на 20 або 40 сантиметрів за допомогою однієї або двох додаткових секцій зі сходинкою.

 

Розміри короба

Другим важливим параметром є розмір люка, що особливо важливо, якщо в стелі вже є отвір для сходів.

Мансардні сходи представлені великим розмірним рядом – від 70х50 см до 140х70 см. Найчастіше в будинках встановлюють горищні сходи з люком 80х60 см, 80х70 см, 120х60 см або 120х70 см.

При монтажі сходів слід дотримуватися геометрії короба і не забувати, що отвір у стелі повинен бути на 1-1,5 см більшим, аби монтаж люка пройшов без особливих труднощів.

 

Кришка люка

Одним з важливих моментів при виборі горищних сходів є температурний режим в будинку. Якщо у Вашому будинку горище опалюється, і температура повітря в ньому така ж, як і в інших кімнатах, то Вам підійдуть сходи мансардні з будь-яким люком. У разі, якщо горище не опалювальне, й існує помітна різниця температур між холодним горищем та житловими приміщеннями, то Вам краще зупинити свій вибір на моделях з термоізоляційною кришкою люка.

Залежно від моделі, товщина утеплювача може бути різною. Зазвичай при виготовленні горищних сходів використовується пінополістирол товщиною 3, 4 або 6 см. Недорогі моделі мають мінімум 2-3 см утеплювача, і, отже, більш тонку кришку. У більш дорогих сходів товщина кришки може доходити до 8-ми сантиметрів, що забезпечує кращу теплоізоляцію та дозволяє зберегти комфортний мікроклімат в неопалюваному приміщенні.

 

Надійна фурнітура

Вибираючи розкладні сходи на горище, слід звернути увагу на фурнітуру: пружини, петлі, кронштейни. Вони повинні бути якісними, виготовленими зі сталі. Це забезпечує надійність та довговічність конструкції і гарантує, що сходи зможуть витримати заявлене виробником навантаження.

 

Додаткові аксесуари

У стандартному виконанні сходинки оснащені антиковзаючими насічками (канавками) для комфортного підйому на дах або другий поверх будинку, а їх ніжки мають пластикові накладки, які захищають підлогове покриття від подряпин та забезпечують захист від ковзання. Але якщо Ви хочете ще більше убезпечити підйом-спуск на мансарду, можете укомплектувати горищні сходи металевим поручнем – одним (зліва чи справа) або двома (по одному на кожній бічній направляючій). Але слід врахувати, що використання додаткових комплектуючих теж впливає на вартість мансардних сходів.

 

 

Отже, підіб'ємо підсумки.

Вибираючи горищні сходи з люком, Ви повинні знати не тільки розміри отвору, а й висоту приміщення. Майте на увазі, що різні типи горищних сходів вимагають певного простору для функціонування, так що якщо габарити кімнати невеликі або планування приміщення складне, краще вибрати ножичну конструкцію.

 

Якщо Ви обмежені бюджетом, але все ж хочете придбати добротні сходи, які прослужать не один десяток років – рекомендуємо Вам звернути свою увагу на польські горищні сходи OMAN.

 

Купити складні горищні сходи ОМАН, а також замовити всі необхідні комплектуючі Ви можете прямо у нас на сайті. У нашому каталозі представлені всі моделі та розміри мансардних сходів з фото і описом.

 

Якщо Ви досі сумніваєтеся в тому, які горищні сходи купити – сміливо телефонуйте до нас, офіційного дилера ОМАН – компанії Буд-Інтех, і наші фахівці проконсультують Вас та допоможуть вибрати найкращий варіант для Вас!

1036

Спасибо мы Вам перезвоним в ближайшее время!

Введите ваши контакты